Forgások, morgások energiaügyben

Az "energiatanúsítvány" kritikája, valamint szó esik még energiatakarékossági témákról háztartás-lakás méretekben.

Tartalomjegyzék

Energetikai tanúsítvány téma

Energiatanúsítvány "szájbarágó" (a fő cikk, ide be van linkelve a többi)

Felszínes dolgok(a felület/térfogat arány...)

Vissza a gyökerekhez(avagy a primer energia)

Mese a lakásról, ami F-es, de majdnem B-s

Máshogy van ez, mint a valóságban... (az épületenergetikai modellezés gyengeségei)

Energiatanúsítvány szerintem (hogy lehetett volna úgy, hogy értelme is legyen)

Gépesített mérnök (egy olcsó ingyenes szoftver kéne!)

Az energiatanúsítvány és a politikai realitás (jóslásaim még a törvény megjelenése előtt)

ÉMI-EZ?

A terméket használni nem kell félnetek jó lesz (egy hőszigetelő festék ÉMI-tanúsítványáról)

Egyebek

Fal-, mennyezet-, padlófűtés (Tényleg takarékosabb?)

Friss topikok

Linkblog

Mese a csodalátó szobafestőről

2010.01.08. 13:00 Csavarhúzós

Jani, a szobafestő elindult tapétázni egy megrendelőhöz. Még nem járt ott, de ismeri a címet, sőt interneten egy fotót is kapott:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meg is találta a házat, majdnem úgy néz ki, mint a képen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meg is kérdezte az ajtóban álló embert, hogy miért pusztult ki a szép pázsit. A szomszéd szerint a bal alsó lakó valami akvamicsoda szerkezetet tetetett a plafonjára, amitől megszűnt a fal vizesedése, de a hatósugarán belül a földet is kiszárította. Szerinte egy ilyen készülék alatt veszélyes lehet az élet, szerencsére ő a másik oldalon lakik. Az ablakon át meg is akarta mutatni a szerkezetet, de az újnak tűnő ablakok a két üveg között párásodtak, így nem igazán lehetett belátni.

Jani aztán bejutott a bal alsó lakásba, nekikészülődött. A hűtőből elővett egy számára bekészített sört, már bontotta volna ki, amikor rácsodálkozott. Valami furcsa volt rajta, de először nem jött rá, mi a szokatlan. Hát persze, a vízcseppek! Mintha be lenne zsírozva az amúgy tiszta üveg. A tulaj szerint az Aquapol miatt van a jelenség: víztaszítóvá teszi a szilikátfelületeket. Az ablakoknál is megfigyelhető a jelenség: az új hőszigetelő üvegezés táblái belülről párásodnak. Amúgy a keretben lévő szilikagél-golyócskákra kéne hogy lekondenzáljon a pára, a kapillárisok miatt, de az Aquapol megszünteti a kapilláris-hatást.

Jani csodálkozott, de aztán még egy 'aztakurva is kicsúszott a száján, amikor a tapétaragasztóval nekiállt kenni a falat. Pontosabban csak nekiállt volna, de az nem szívta be a ragasztót (ami jórészt víz). Lepergett a falról a ragasztó, mintha zsíros lenne a felülete.

-"Miért nem mondta, hogy hidrofóbizált a vakolat?" - kérdezte Jani, de kiderült, hogy ez is a készülék miatt van. Kénytelenek voltak leszerelni, és letenni a padlóra. Ekkor a fal tényleg úgy visekedett, mint egy szokásos fal, jól itta a ragasztót.

Hát ennyi a mese. Azért mese, mert ilyen hatásokról senki sem számolt be. Az Aquapol jelenlétében a fal továbbra is beszívja a falra cseppentett vizet, és a nedvesedés láthatóan minden irányba elindul - felfelé is. De a szállító cégek szerint ettől függetlenül a fal kiszárad. Hogy ez mégis hogy lehet, azt járjuk körül a következő részben. Addig is ajánlok egy másik mesét, a kőleves címűt.

Szólj hozzá!

Címkék: áltudomány aquapol falszárítás

A bejegyzés trackback címe:

https://fm.blog.hu/api/trackback/id/tr931656593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása