Forgások, morgások energiaügyben

Az "energiatanúsítvány" kritikája, valamint szó esik még energiatakarékossági témákról háztartás-lakás méretekben.

Tartalomjegyzék

Energetikai tanúsítvány téma

Energiatanúsítvány "szájbarágó" (a fő cikk, ide be van linkelve a többi)

Felszínes dolgok(a felület/térfogat arány...)

Vissza a gyökerekhez(avagy a primer energia)

Mese a lakásról, ami F-es, de majdnem B-s

Máshogy van ez, mint a valóságban... (az épületenergetikai modellezés gyengeségei)

Energiatanúsítvány szerintem (hogy lehetett volna úgy, hogy értelme is legyen)

Gépesített mérnök (egy olcsó ingyenes szoftver kéne!)

Az energiatanúsítvány és a politikai realitás (jóslásaim még a törvény megjelenése előtt)

ÉMI-EZ?

A terméket használni nem kell félnetek jó lesz (egy hőszigetelő festék ÉMI-tanúsítványáról)

Egyebek

Fal-, mennyezet-, padlófűtés (Tényleg takarékosabb?)

Friss topikok

Linkblog

Az Aquapol tudományos magyarázata

2010.02.25. 08:58 Csavarhúzós

Az Aquapol működése nem magyarázható a jelenleg elfogadott természettudományos ismeretekre támaszkodva. (Korábban írtam róla, hogy ha működne a készülék, egy örökmozgó "motorja" is lehetne) Ha megnézzük a cég bármelyik külföldi oldalát (a nyelv miatt az angliait választottam), akkor olvashatjuk, amint Mohorn úr új alapokra helyezi a fizikát. Ez elég könnyen megy neki, mivel láthatóan nem érti a régit.

My question in this context "Which force maintains the Earth’s rotation?" can be answered easily:
"The cosmic proto-energy that flows through the Earth".

(Magyarul: Az én kérdésem (Milyen erő tartja fenn a Föld forgását?) ebben a kontextusban könnyen megválaszolható: a kozmikus proto-energia, ami átáramlik a Földön.)

Elég elemi dolog, hogy a perdület megmarad, tehát a Föld forgásának fenntartásához nem kell erő. Van még egy csomó zöldség az irományban, Mohorn urat ezért nem veszi komolyan a tudomány. Egy példa a Youtube-ról, 1:14-nél kezdődik. De dr. Orbán József , a PTE-PMMK tanszékvezetőjének véleménye is hasonló. ("A készülék feltalálójának Wilhelm Mohorn csapongó fantáziáját ma már nem tudom követni. De szerintem nem is az állandóan változó hipotéziseiben kellene keresnünk az igazságot, a müködési elvet, mivel ez reménytelen.")

Orbán úr véleménye azért érdekes, mert Magyarországon nem az eredeti Mohorn-féle magyarázatot adják a készülék működésére, minden cég (beleértve a rivális klóngyártókat is) dr. Orbán József  eszmefuttatását idézi. Ő próbálja kitalálni, hogy mi lehet a szerkezet hatásmechanizmusa. Lássuk, sikerül-e:

A gravomágneses energiával történő falszárítás mechanizmusának bonyolultsága abban van, hogy az AQUAPOL készülékek a működéséhez szükséges energiát a Föld gravomágneses erőteréből nyeri, egy speciális antenna-rendszeren keresztül. A tudomány számára, azonban ma még nem teljesen tisztázott a Föld gravomágneses teréből történő energianyerés lehetősége.

Semmi sem utal arra, hogy létezne a Földnek "gravomágneses" tere, így megcsapolni sem lehet.

Kiegészítő energiaforrásként térenergiát használhatunk, hogy ezt a rendszert erősítse. Kisérletek bizonyítják ennek az energiának a létezését.

Pont az a baj, hogy nem bizonyítják kísérletek - amennyiben a "térenergia" az Egely által is reklámozott vákuumenergiát jelenti.

Következik eztán két bekezdés, ami - legalábbis ismeretterjesztő szinten - igaz, de nem az Aquapolról szól. Utána jön a magyarázat:

A kapilláris falához tapadó folyadékrétegben, ha növeljük az adszorbeálódott H+ ionok mennyiségét, úgy H2 gáz keletkezik.

Ez igen meglepő volna, két protonból nem lesz semleges hidrogénmolekula... Fel kell tételeznünk, hogy ha a vízből hidrogén fejlődik, akkor fejlődik fele annyi oxigén is. Vagy valami más kémiai átalakulás történik, ahonnan elektront szereznek a hidrogének. Szóval ez a rész kissé elnagyolt....

Ezen a molekulavastagságú gázrétegen keresztül csökken a vízmolekulákra ható adhéziós vonzerő, ami a kapilláris szívóerő megszűnéséhez vezet, azaz kialakul a kapilláris depresszió, és a víz visszahúzódik a talajba.

Ha létrejönne a molekula vastagságú gázréteg, milyen erő tartaná az apoláris hidrogént az egymást vonzó szilikát és vízmolekulák között? Nyilván nem az adhéziós vonzóerő szűnne meg, hanem a hidrogén tapadása a falon.

A H+ ionok mennyiségét az AQUAPOL készülékkel úgy növelik, hogy a szilikátfelületekre adszorbeálódott H3O+ hidroxónium ionokból a H+ ionokat kiszabadítják az 1421 MHz frekvencián történő mikrohullámú energiaközléssel. Ez a hidrogénmolekula (H2) alap-frekvenciája és 21 cm-es hullámhossznak felel meg.

A világűrben annyira ritka az anyag, hogy a hidrogén nem találkozik másik hidrogénnel, így sok van emiatt atomi állapotban - na ott, az atomi hidrogénnek van 1421 MHz-es elnyelési sávja, a rádiócsillagászat használja. Alapállapotban a magspin és az elktronspin ellentétesen állnak, az azonos irányba billenéshez szükséges energia pont az 1421 MHz-es foton energiája. A H3O+ hidroxónium-ionban az atomi hidrogénhez képest elektronhiányos a proton környezete, tehát megváltozik a rezonanciafrekvencia is, nem rezonál 1421 MHz-en. Ettől eltekintve akármennyi energiát közlünk 1421 MHz-en, nem keletkezik szabad proton (a plazmaállapotig hevítés extrém esetét most hagyjuk). Ugyanis a már gerjesztett atom nem nyel el további 1421 MHz-es fotonokat. Ugyanúgy, ahogy a paradicsom se ionizálódik, ha erős piros fénnyel megvilágítjuk, csak oldalirányból egyre pirosabbnak látszik. (Ott a likopin gerjesztődik a vörös fény fotonjától) Szóval a nem ionizáló sugárzások nem ionizálnak...

Még két érv szól az elmélet ellen. Az egyik, hogy az OSSKI mérése alapján a készülék közelében nem mutatható ki nagyfrekvenciás elekromágneses tér. Márpedig ha nincs sugárzás, hatása sem lehet. A másik, hogy úgy általában a kapilláris hatás csökkenése nem lehet a jelenség oka, mert az a páratartalom gyors növekedését okozná. (Legalábbis a kezdeti időszakban, amikor még a felszínhez közel van a nedvesség) Megszűnne ugyanis a kapilláris kondenzáció nevű jelenség. Ilyent nem tapasztalunk, Orbán József egyik fórumbeli hozzászólásából idézve:

Segítségül néhány jelenség, amit a készülék nagy valószínűséggel nem tesz a falban levő vízzel, mivel ha így működne, akkor a mellékhatásokból már rájöttünk volna.
- Nem párologtatja olyan intenzíven a vizet a falból, mint a porózus vakolat.
- Nem hoz létre olyan potenciál különbséget a falban, ami elektroozmózison alapuló vízmozgást indíthatna el a kapilláris rendszerben.

Akkor hogyan száríthat? Erre kellenének az alapmérések.

Összefoglalva az eddigieket, Mohorn nehezen értelmezhető dolgokat mond, az Orbán-hipotézis cáfolható.

A filozófia szerint nyilvánvaló, hogy noha eddigi tapasztalataink szerint minden tárgy lefelé esik, ez nem zárja ki azt, hogy páros hetek keddjén a piros-sárga similabdák spontán felemelkedjenek az asztalról. Csupán igen valószínűtlen ennek bekövetkezése, eddigi tudásunk alapján nem fordulhat elő. Ha azonban a jelenség minden páros hét keddjén mégiscsak bekövetkezik, azaz a jelenség mérhető és reprodukálható, akkor az már nem "áltudomány". Tehát a kérdés az, hogy vannak-e reprodukálható kísérletek az Aquapol hatásának igazolására. Ahogy már korábban leírtam, a végfelhasználói telepítéseknél fellép a kőleves-effektus, és minden épület egyedi, az igazi egy laboratóriumban, ellenőrzött körülmények között reprodukálható hatás lenne. Amikor az ÉMI a vizsgálatait végezte, először szintén labormérésekkel próbálkozott, de eredménytelenül, "Több, mint egy évet tököltek a modellel, majd feladták és áttértek a helyszíni épületeken való mérésre.". Simply Red a topicból ellátogatott Sopronhorpácsra, az ÉMI vizsgálat helyszínére, és arra utaló információkat szerzett, hogy a mért kiszáradást vakolatcsere előzte meg. Az Aquapol topicban JFEry kapott egy Aquabrill készüléket kipróbálásra. Érdemes elolvasni a sztorit: telepítés első rész - második rész, végül semmi érdemleges tapasztalat:

Az eletroozmózis mérése egy jól indikálható dolognak tűnt. De semmi eredményt nem mutatott, mely összefüggésben lehetne a szerkezettel.
Viszont az időjárással összefüggött.
Weisz szerint nem volt eléggé felázott a falam melyet mérgettem.

Történtek potenciálmérések is a falban, a mért értékek semmilyen összefüggést nem mutattak a készülék bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotával, illetve a próbatéglák vízfelszívását se gátolta.

A Szép Házak újság nettó 200eFt-ot ajánlott fel annak a fizikusnak vagy vegyésznek, aki ezekhez a falszárító alkalmatosságokhoz a nevét adja. Azóta sem jelentkezett senki.

Zárszó helyett sheila1 tapasztalata:

Én csak a saját esetemről tudok beszámolni. Hogy máshol mégis miért működik, azt nem tudhatom, de minden Aquapol készülék tulajdonosnak javaslom, hogy legalább egy lyukat fúrjon a falba , ha nem akar a későbbiekben meglepetést. Mindenesetre a házam nem tavon áll, közvetlenül mellette lévő pincében soha nem volt víz, tehát a talajvíz elég mélyen van. Az alapja tégla, a vizesedés a készülék beépítése előtt kb. 0,5-1 méterig jelent meg. Amikor a céget kihívtam, akkor egy szó sem volt arról, hogy ezt a készüléket építik be, hanem megvizsgálják, hogy mi okozza a nedvesedést, és annak alapján ajánlanak valami megoldást. Hát ezt ajánlották. Azt már csak azután mondták meg, hogy ja, még egy speciális vakolatot is kell használni, miután már elhozták a gépet, és beépítették. Persze akkor kellett volna szívóznom, hogy adja vissza a pénzt, meg vigye a készülékét a fenébe, mert nem erről volt szó. És így már közel sem olyan kedvező az ár. Sőt.... Amúgy nem emlékszem, hogy a készülékről bármilyen leírást kaptam volna. Csak azt, hogy milyen vakolatot, milyen glettanyagot, milyen festéket kell kötelezően használni. Hogy még véletlenül se tudjon átjönni az a fránya víz a vakolaton.

2 komment

Címkék: áltudomány émi aquapol

A bejegyzés trackback címe:

https://fm.blog.hu/api/trackback/id/tr31788734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.02.20. 08:59:10

Otthoni megoldás jobb:

Gravomágneses falszárító készüléket készíthetünk otthon, házilag is. Saját ötletem és így ez nem esik aquapol szigetelési liszensz alá. Minimális az előállítási költsége és garantáltan ugyanolyan jól működik, mint a drágább típus.

erkolcstan.blog.hu/2019/02/20/gravomagneses_falszaritas

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.02.23. 19:33:04

GRAVOMÁGNESES FALSZÁRÍTÁSRA ALKALMASAK:
MESEBELI KŐLEVES ELKÉSZÍTÉSÉRE ALKALMASAK:

erkolcstan.blog.hu/2019/02/22/gravomagneses_falszaritasra_alkalmas
süti beállítások módosítása