Forgások, morgások energiaügyben

Az "energiatanúsítvány" kritikája, valamint szó esik még energiatakarékossági témákról háztartás-lakás méretekben.

Tartalomjegyzék

Energetikai tanúsítvány téma

Energiatanúsítvány "szájbarágó" (a fő cikk, ide be van linkelve a többi)

Felszínes dolgok(a felület/térfogat arány...)

Vissza a gyökerekhez(avagy a primer energia)

Mese a lakásról, ami F-es, de majdnem B-s

Máshogy van ez, mint a valóságban... (az épületenergetikai modellezés gyengeségei)

Energiatanúsítvány szerintem (hogy lehetett volna úgy, hogy értelme is legyen)

Gépesített mérnök (egy olcsó ingyenes szoftver kéne!)

Az energiatanúsítvány és a politikai realitás (jóslásaim még a törvény megjelenése előtt)

ÉMI-EZ?

A terméket használni nem kell félnetek jó lesz (egy hőszigetelő festék ÉMI-tanúsítványáról)

Egyebek

Fal-, mennyezet-, padlófűtés (Tényleg takarékosabb?)

Friss topikok

Linkblog

Felszínes dolgok (energiatanúsítvány2)

2007.11.26. 22:42 Csavarhúzós

Akkor sorban haladva a bevezető energiatanúsítványos post első állítása:

 

1. Nincs egy fix viszonyítási alap, hogy ennyi watt per négyzetméter alatt az "A" kategória, hanem ez függ az épület felület-térfogat arányától. Azaz ugyanolyan besorolású lakásoknak eltérő a primerenergia-fogyasztása.

 

A törvénytervezet tulajdonképpen a 7/2006 TNM rendelet („az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról”) ikertestvére. Utóbbi az új építésű épületekre határozza meg a követelményértéket arra a bizonyos összesített energetikai jellemzőre, és kimondja, hogy csak olyan épületeket szabad építeni, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményértékeknek. Az energiaigénybe a fűtés, használatimelegvíz-készítés, a légkondicionálás illetve gépi szellőztetés számít bele. (Illetve nem lakóépületeknél a világítás is) Valami olyasmi ennek a logikája, hogy egy meghatározott energiatakarékossági célt a beruházó a számára legmegfelelőbb (időtállóság, esztétikum, no és mindenekelőtt költséghatékonyság szempontjából) módon érhesse el. Például dönthet hogy ötlégkamrás ablakokra költ inkább vagy kondenzációs gázkazánra, lényeg hogy a végeredmény megfelelő legyen.

A kocka alaktól való eltérés adott térfogat mellett növeli a felszínt, így a hőveszteségeket, azaz a mindenféle kiugró-beugró részek ellenjavaltak, de a törvény ebben engedékeny. A követelményértéket a felület-térfogat aránytól teszi függővé. Ebből következően a tömbszerű társasházi lakásokra – mivel a törvény az épületet figyeli – jóval alacsonyabb energiafogyasztást tekint megfelelőnek, mint egy családi házra.

A törvénytervezet szerint a használt lakásokra is ugyanezzel a metódussal kell számolni, és a viszonyítási alap az ugyanolyan felület-térfogat arányú új lakásra előírt követelményszint. Ha a számított jellemző a követelményszint 95-100%-a, akkor kap „C”, azaz „követelménynek megfelelő” besorolást. A teljes táblázat:

A+       <55%                 Fokozottan energiatakarékos

A         56 – 75%           Energiatakarékos
B         75 – 95%           Követelménynél jobb
C         95 – 100%         Követelménynek megfelelő
D         101 – 120%       Követelményt megközelítő
E          121 – 150%       Átlagosnál jobb
F          151 – 190%       Átlagos
G         191 – 251%       Átlagost megközelítő
H         251 – 340%       Gyenge
I           341% <              Rossz

Namármost a követelményszint, azaz a százalékalap egyik szélsőértéke 110 kWh/m2év, a másik 230 kWh/m2év, több mint a duplája. Így egy 220 kWh/m2év mutatójú otthon, ha családi ház nagy felület/tárfogat aránnyal, akkor „B” besorolást kap, ha egy nagy kockaház része, akkor meg 220/110=200%, ami „G” besorolás.

Látszik ebből, hogy pont a betű, amit színes csíkokkal vizualizálva az arcunka nyomnak, nem ér semmit, mert ugyanakkora primerenergia-fogyasztású lakások esetén egészen eltérő betűk jelenhetnek meg. A következő részben arról fogok írni, hogy pár sorral feljebb, a primerenergia-igényre se érdemes figyelni, mert azzal se sokra megyünk. De előtte még egy érdekesség – nézzük meg az alábbi két sorház-variációt (Egy épület, három lakás):


A jobb oldali elrendezésnek nagyobb a felület-térfogat aránya, így a piros lakás gazdája vékonyabb hőszigeteléssel eléri ugyanazt a besorolást, mint a bal oldali elrendezésben. Ugyancsak szívás emeletes házban saroklakást minősíttetni: míg a családi háznál a törvény könnyebben teljesíthető követelménnyel ismeri el a több külső fal okzta többletet, itt nem. Aki nem hiszi, olvassa el a törvénytervezet IX./2 pontját!

1 komment

Címkék: energiatakarékosság energiatanúsítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://fm.blog.hu/api/trackback/id/tr26243064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Süssfelnap 2008.01.24. 12:31:27

Kedves Csavarhúzós!
Elvégezted az Emhő féle energiatanúsítvánnyal kapcsolatos oktatást? Kiváncsi volnék -szerinted- a sörkollektor milyen hatással lenne egy meglévő épület tanúsítására.
Sörkollektort már egy éve "készítem", de csak óvatosan. Annyira jót akartam készíteni, hogy most van több félkész próbálkozásom...)
Üdvözlettel: Gombos
süti beállítások módosítása